Освещават храм “Св. Игнатий Старозагорски” на 8 октомври

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан посети храм „Св. прпмчк Игнатий Старозагорски“, където в момента текат последни довършителни работи. „Голямото ни желание беше за тазгодишния празник на града да завършим това богоугодно дело. Щастливи сме да съобщим, че на 8 октомври ще осветим този дългоочакван от миряните храм“, каза владиката.

За изграждането на църквата в старозагорския квартал „Самара 1“ са вложени близо 700 хиляди лева. Началото бе дадено през 2011 година със средства от дарители, а първата копка направи бившият Старозагорски митрополит Галактион.

Куполът на камбанарията е поставен през април 2014 година. През февруари 2016 година четирима митрополити освещават и обличат Светия престол в криптата. Там е положена частица от мощите на Св. Яков Персиянин.

По решение на църковното настоятелство и с благословението на старозагорския епархийски съвет, централният престол е на Св. Игнатий, а южният – на Св. Ириней Лионски. Стенописите в храма са дело на казанлъчаните Радостина Павлова и Румен Рачев, както и на старозагорския художник Валентин Дончевски, който е изписал и купола на църквата. Иконите в криптата „Живоприемний източник“ са нарисувани от художничката Милена Рашкова, а мозаечните пана над трите чучура са дело на Радостина Славчева. През миналата година се постави и църковната утвар.

Свети Игнатий Старозагорски е роден в града на липите в края на ХVIII век. След отказ да приеме исляма е обесен за назидание на 8 октомври 1814 година. Негови мощи се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора. Обявен е от Българската православна църква за небесен покровител на Стара Загора.