НОВА ЕЛЕКТРОННА БИЛЕТНА СИСТЕМА В КАЗАНЛЪК

НОВА ЕЛЕКТРОННА БИЛЕТНА СИСТЕМА СТАРТИРА В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В КАЗАНЛЪК. Вече можем да си закупим билетче за градския транспорт в Казанлък през безплатно мобилно приложение, интернет портал или автомат. Мобилното приложение „Градски транспорт Казанлък” е лесен и иновативен начин да закупите билет и/или абонамент за градския транспорт, както и да се валидирате в превозното средство. Мобилното приложение също така Ви дава възможност да планирате своето пътуване с помощта на интерактивна карта.

В уеб порталът biletnasistema.kazanlak.bg можете да се регистрирате или да влезнете в своя профил чрез имейла, който сте посочили при закупуване на картата. Избере билет/абонамент и следвайте инструкциите, за да завършите покупката.

Билетите и абонаментите, закупени онлайн, са налични за ползване чрез вашата смарт карта и чрез приложението. Системата е акаунт-базирана, което дава възможност на човек, когато си създава карта да си даде и имейл адреса, което означава, че при регистрация в мобилното приложение или портала, всеки един негов абонамент ще му излиза в акаунта.

Стационарните машини (TVM – тикет вендинг машини) позволяват лесно и удобно закупуване на билет за еднократно пътуване и презареждане на абонаменти без преференции (без ученически намаления или отстъпки за пенсионери), посредством банкноти, монети или банкова карта (безконтактно плащане). На машините са поставени подробни инструкции за употреба. Всички автомати връщат ресто. Те са поставени на четири ключови локации в града

На място в електробусите гражданите и гостите на Казанлък могат да закупят билет за еднократно пътуване в превозното средство.

Валидаторът (специализирано оборудване за контрол на пътници) е поставен във всеки един екетробус. Устройството предоставя информация дали гражданите са закупили карта или билет, дали са се таксували и валидирали по съответния начин.

Задължение на всички ползватели на абонаменти или превозен документ е да се валидират при качване в превозното средство. Абонаментните карти се валидират, чрез безконтактно поставяне на картата до горната част на валидатора. Ползвателите на билет от стационарните машини или мобилно приложение се валидират посредством сканиране на QR кода в долната част на валидатора.

В автобусите ще присъстват инспектори, които ще проверяват пътниците дали са закупили и валидирали правилно своя билет. Ако не сте валидирали своя билет ще излезете в системата като нередовен пътник. Инспекторите ще притежават устройство, с което ще проверяват валидацията на вашия билет.

Целта на системата е хората да се самотаксуват, като след време да има повече инспектори от колкото стюарди в градския транспорт.

Периодът за адаптация е един месец, след което при установяване на граждани, пътуващи без закупен или валидиран билет, ще бъде налагана глоба от 30 лв.