Най-предпочитаното месо от българина е свинското

Най-предпочитаното месо от българина е свинското, като неговата консумация не спада значително през най-горещите месеци на годината. Подчертано повишаване на търсенето му се отчита в рамките на коледно-новогодишните празници, като дори и в периодите на официални пости, интересът към него не намалява. Това сочат данните от изследване на тенденциите в потреблението на ключови за българския пазар стокови групи, изработено от голяма търговска верига.

Проучването показва още, че расте интересът към агнешкото месо, като има ясна тенденция то да се консумира целогодишно. На трапезата на българина все по-често място намират и пуешкото, патешкото и дивечовото месо. Увеличава се търсенето и на чуждестранно породисто говеждо – Black Angus от Австралия, Уругвай, Аржентина, САЩ и др. Бургерите и стековете също все повече навлизат в нашето ежедневие.

Данните сочат също, че най-продаваните месни продукти през изминалата година са пилешките бутчета и цяло пиле. Сред най-любимите продукти на българите остават сочните кюфтета по утвърден стандарт „Стара планина”.

Търсенето на по-високо качество се наблюдава при всички видове месо, доказва го и леко повишеният интерес към био и несъдържащи ГМО продукти. По-младото поколение залага много и на практичността, като в кошницата му се увеличава делът на обработени за приготвяне артикули – нарязани, овкусени, мариновани.