178 години храмов празник в град Шипка

На големия християнски празник “Успение Богородично” на 15 август своя празник чества и подбалканското градче Шипка. Тържествена “Света литургия за здраве и благоденствие“ бе отслужена в един от най-старите храмове в региона.

След празничната литургия бе открита и изложбата „Хлябът на българката“ както и бе осветен традиционния курбан за здраве и благополучие на жителите и гостите на малкото градче.

В програмата през изминалата седмица бе и представянето на документалния филм „Кавал парк“, сниман в САЩ и в България, чийто продуцент, режисьор и сценарист е Богдан Дарев. Състоя се и състезанието за Националната купа по колоездене „Шипка“ с международно участие, което е включено в календара на Българската федерация по колоездене. В празничната програма имаше още и „Музикална въртележка“, а в салона на НЧ „Светлина – 1861“ бе представен и фотоалбум и изложба „100 години назад“ с фотографии на Антип Обущаров.

Празникът на града ще завърши на централния площад с концерт за камерна класическа музика. Под диригентството на маестро Максим Ешкенази талантливи млади музиканти ще представят няколко произведения. Той е част от второто издание на “Лятна музикална академия” в Шипка, организирана от фондация „Академия Роза“.