Министърът на енергетиката г-н Росен Христов: „Мини Марица-Изток“ има огромен потенциал, който трябва да се развива“

„Комплексът „Марица-Изток“ трябва да се развива, като гаранция за стабилността в района и енергийната система на страната,“ заяви министърът на енергетиката г-н Росен Христов при посещението си в рудник „Трояново – север“. „Тук има сериозен потенциал за развитие на нови производства, които да осигурят заетост и просперитет“.

В „Мини Марица изток“ министър Христов провери възможностите за осигуряване на необходимите количества въглища за производството на електроенергия, което е ключово за енергийната сигурност през предстоящия есенно-зимен сезон. Икономическите резултати на дружеството са добри, то работи на печалба, отчете ръководството на компанията пред министъра.

Росен Христов посети рудник „Трояново-север“, където присъства на откриването на юбилейна плоча и ретроспективна изложба по случай 60-годишнината на втория източномаришки рудник. Той поздрави управителят на рудник „Трояново-север“ инж. Стойко Башалови честити празника на миньорите.

Инж. Илза Чинкова благодари на всички настоящи и бивши миньори за труда и постигнатите резултати през годините. В своето приветствие тя подчерта удовлетворението си от добрата екипна работа и пожела на всички здраве и успехи.„За първите шест месеца на тази година добитите въглища са над 17 млн. тона. Ако запазим този темп на работа, очакваме рекорден за 70-годишната история на дружеството добив от 35 млн. тона въглища,“ обясни г-жа Чинкова на министъра на енергетиката.

Министър Христов се запозна на място с производствения процес и възможността на „Мини Марица-изток“ ЕАД да осигурява необходимите количества въглища за производството на електроенергия от топлоелектрическите централи в страната.