Намалиха изолацията и карантина за заразените с COVID-19

Намалиха изолацията и карантина за заразените с COVID-19 и контактните им като за някои случаи те дори отпадат. Маските в градския транспорт, болници, аптеки и институции, които предоставят социални услуги, остават задължителни.
Тези мерки идват на фона на намаляваща заболеваемост, която за последните 7 дни е спаднала с 12%. Здравните власти отчитат сериозен спад на смъртността и заетостта на болничните легла. Решения за промяна на мерките ще се взимат всяка седмица в зависимост от епидемичната обстановка.
От четвъртък заразените с коронавирус ще остават в изолация 7, вместо досегашните 10 дни. Карантината за контактните ще бъде намалена от 7 на 5 дни. За преболедували, ваксинирани и хора, които са си поставили бустерна доза до 90 дни преди контакт със заразен, карантина няма да има.

Съкратените срокове за карантина и изолация ще важат и за хората в заварено положение.

Експертният съвет ще заседава всеки вторник и при необходимост ще взема решения за промяна на противоепидемичните мерки.

Прогнозите са, че намалената изолация и карантина ще се отразят благоприятно на бизнеса. По данни на Националния осигурителен институт разходите за болнични заради карантина в периода 2019-2021 година са нараснали почти 6 пъти. Издадените болнични листове са се увеличили почти 3 пъти. Издаването на направления за безплатни антигенни тестове от личните лекари вероятно ще започне не през тази, а през следващата седмица.

Етикети:,