OPEN BUZLUDZHA 2022

За втора поредна година, по инициатива на Фондация „Проект Бузлуджа“, със съдействието на Община Казанлък, Bar Dak и НПМ „Шипка-Бузлуджа“ ще се проведе благотворителният фестивал Open Buzludzha, който подкрепя каузата за обезопасяване и отваряне на сградата на паметника на Бузлуджа за посетители, каза на пресконференция председателят на Фондацията арх. Дора Иванова. Тя поясни, че тази година мотото е: „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа“ и цели да събере местните културни организации, да създаде прекрасни преживявания за местните хора, които да научат повече за мястото. Фестивалът ще се проведе на 19, 20 и 21 август на три сцени с над 130 музиканти и богата културна програма.

Една от атракциите на фестивала е пърформансът “Нонумент”, който представлява радиобалет под формата на пиеса за слушане. Воден от специално записан аудиофайл, всеки може да преживее архитектурата и мястото по нестандартен и вълнуващ начин. Със свой щанд във фестивала ще участва и Министерство на туризма,за да бъде промотирано развитието на туризма, към който организаторите считат, че Бузлуджа принадлежи.

По отношение на бъдещите проекти за възстановяване на монумента на Бузлуджа арх. Иванова подчерта, че предстои обезопасяване на покрива на паметника, като първо ще бъдат свалени, с помощта на алпинисти, отломките от покрива.

От Фондация „Проект Бузлуджа“ възнамеряват да кандидатстват за европейско финансиране, както и по национални програми за бъдещи дейности за възстановяване и отваряне на монумента на Бузлуджа. Председателят на Фондация „Проект Бузлуджа“ поясни, че следващите стъпки са: проектиране и изграждане на покрив, цялостно консервиране и опазване на сградата.