Млади музиканти от “Академия Роза” зарадваха за втори път почитателите на класическата музика

Два концерта на Фондация „Академия Роза“ зарадваха почитателите на класическата музика в Долината на тракийските царе. Сред гости на първия концерт в град Шипка бяха Старозагорският Митрополит Киприан и Илиана Жекова – Народен представител в 47-то НС. В програмата, публиката се наслади на Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония № 40; Едвард Григ – Сюита за струнни инструменти “Холберг” – 3 части; Рихард Щраус – Серенада за духови инструменти, op. 7 .

И тази година творчески директор е именитият диригент Максим Ешкенази, който събра млади момчета и момичета от България, Германия, Македония, Русия и Украйна, които са възпитаници на музикални училища да репетират една седмица избрани творби от различните епохи на известните творци. Но още за началото и как е попаднал в благоуханната долина на траките, ни разказва Максим Ешкинази.

Оказа се, че през лятото в едноименния парк Розариум до Музея на Розата не липсваха почитатели на класическата музика, именно там се проведе и втория концерт.

Фондация „Академия Роза“ е създадена през 2021 година от Пламен Николов, генерален директор на водещи дестилерии за етерични масла в град Добрич в град Шипка. Мисията на организацията е да даде шанс за изява на млади музиканти от страната и чужбина, да направи класическата музика по-достъпна за хората в малките градове, както и да поощри развитието на културния туризъм в района. Желанието на Пламен Николов е събитието да се превърне в ежегодна сцена за изява на талантливи, млади музиканти.