Успешно свързаха с българската газопреносна мрежа интерконектора с Гърция

Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и транзитна газопреносна мрежа, съобщиха от проектната компания.

Свързването на инфраструктурата на двата независими преносни оператора за България – Ай Си Джи Би (ICGB) и “Булгартрансгаз”, е извършено близо до Стара Загора в периода 16-17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки. Златната заварка представлява заваръчен шев, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това преминава през задълбочен безрарушителен контрол, за да се гарантира, че заварката е без дефекти и изцяло в съответствие със приложимите стандарти за качество.

Газопроводът “Ай Джи Би” (IGB) вече е успешно свързан със съседните оператори в двете държави, като по този начин физическият пренос на газ по съоръжението е технически обезпечен, допълват от компанията.  Интерконекторът е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките на природен газ и за осигуряване на диверсификация на източниците на газ за България и за целия регион на Югоизточна Европа. Газопроводът ще свърже България с Южния газов коридор и има отлична синергия с други големи енергийни проекти.