Най-тежката мярка за неотклонение за сръбския гражданин, обвинен в причиняване на катастрофа по непредпазливост на автомагистрала „Тракия“

Районен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 40-годишния сръбски гражданин Д. К.

Повдигнатото му обвинение е за това, че на 14.08.2022 г. на автомагистрала „Тракия“ в района на км 217+600, в землището на община Стара Загора, при управляване на моторно превозно средство – автобус „МАН“ със сръбски регистрационен номер, нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл.20, ал.1 от Закона за движение по пътищата – „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“, и с това по непредпазливост причинил средни телесни повреди на повече от едно лице, а именно на 12 деца на възраст от 6 до 16 години и на 40-годишен мъж, както и тежка телесна повреда – загуба на крак, на 42-годишен мъж – престъпление по чл.343, ал.3, б.„а“ във връзка с чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс.

В проведеното съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – Стара Загора заяви, че поддържа искането за налагане на най-тежката мярка за неотклонение. Защитникът пледира да бъде наложена мярка „подписка“ или „парична гаранция“ и представи нотариално заверени декларации от български гражданин, че предоставя жилището си в гр.София за целия престой на обвиняемия в Република България. Обвиняемият заяви, че искрено съжалява за случилото се.

Съдът счете, че събраните до момента в хода на разследването доказателства позволяват да се направи обосновано предположение, че сръбският гражданин Д. К. е извършил деянието, за което е обвинен. Отчитайки обстоятелството, от една страна, че обвиняемият е чужд гражданин и не пребивава на територията на Република България (няма адресна регистрация в страната, поради което представените декларации за предоставяне на жилище в гр.София представляват към момента само едно обещание на декларатора, което не го обвързва с изпълнението му), а от друга страна  – тежестта на повдигнатото обвинение, съдът намери, че макар да липсват данни, индициращи реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан, то е налице реална опасност той да се укрие.

Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора в 3-дневен срок.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.