Няма дърва за огрев

Заявките за дърва за огрев през настоящата година са с над 25% спрямо миналогодишните и държавните предприятия работят на пълни обороти, отчитат от държавните горски предприятия

От миналата седмица постоянно се извършва транспортиране на дърва, включително и през почивните дни, за да се увеличи темпът на доставка. Към момента са доставени общо 370 000 пространствени куб. метра дърва на над 50 000 домакинства. С това са изпълнени 1/3 от определените количества дърва за населението чрез директни продажби с добри темпове на работа, предвид увеличеното търсене. Количеството е с 50 000 куб. метра повече спрямо същия период на 2021 г.

Цената на дървата по пунктовете на фирмите и търговците достигна 130-150 лева за куб. метър, а по-качествената дървесина се качи до 170 лв. за кубик. Дървата са поскъпнали с поне 50% спрямо миналата година, което било заради почти двойното увеличение на транспортните разходи.

Ако една средноголяма къща се отоплява само с дърва, за цялата зима трябват към 10-15 кубика, т.е. разходите са поне 1500 лв., а може да стигнат и до над 2200 лв. за един сезон.

Дървата са значително по-евтини в горските стопанства. Цената е между 50 и 55 лева без ДДС, но трябва да доплатим и за превоз, който струва още толкова. Освен това трупите не са нацепени – това е грижа на самия купувач.

Но най-големият проблем е не цената, а фактът, че дървата се намират все по-трудно. Големи и малки търговци се оплакват, че складовете им са празни. На практика може да купите дърва само с предварителна заявка. Продавачите правят дълги списъци с името и телефона на желащите, като обещават до 1-2 седмици да им се обадят. Понякога купувачите са принудени да чакат със седмици. Търговците се притесняват, че ако неритмичните доставки продължат, няма да могат да удовлетворят нуждите на доста клиенти.

Етикети:, ,