Концертът интеграл КАРТИНИТЕ НА РАХМАНИНОВ на 27 август на сцената на РБ „Захарий Княжески”

На 27 август, от 19.00 часа в уютната концертна зала на Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора  ще бъде представен концертът-интеграл КАРТИНИТЕ НА РАХМАНИНОВ – истинско музикално бижу от елитарната поредица на Старозагорската опера “Музика без граници”. Програмата на концерта включва двойния интегрален албум с красивите и вдъхновяващи етюди-картини на Рахманинов, издаден през 2022 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Тези пиеси са рядко изпълнявани като цикъл и не са толкова известни, като прелюдиите му, въпреки че са писани в същия стил. В албума и в концерта девет от технически най-трудните етюди се изпълняват от лауреатите на множество международни конкурси Елвис Василев, Теодор Пазов и Роберто Илиев – млади пианисти, завършили наскоро своето образование, но вече с богата творческа биография, а останалите – от  Марина Мравова, Йоана-Лора Василева и Мартин Цветков,  ученици в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, под ръководството на тяхната преподавателка Антонина Бонева. Всичките шест изпълнители са лауреати на международни конкурси и са били солисти на различни оркестри у нас и в чужбина.

Събитието включва мултимедиен фон, редуващ фините пейзажи, виртуозни акварели, маскарадни сцени и портрети на Константин Сомов, член на вътрешния кръг от приятели и хора около Рахманинов, заедно с Набоков, Шаляпин, Бунин, Владимир Хоровиц, Натан Милщайн, Тосканини и други, включително, разбира се, известният портрет на самия Сергей Рахманинов от Сомов. Другата линия на мултимедийната презентация ще бъдат снимки на младите пианисти и техния ментор Антонина Бонева, заснети в работната атмосфера на училището им по време на фотосесията за обложката на албума.

Участниците в проекта:

АНТОНИНА БОНЕВА, ментор на проекта, произхожда от семейство на известни български музиканти. Завършила е Националната музикална академия в София като студентка на проф. Николай Евров и специализира в Кралската консерватория в Антверпен в класа на проф. Фредерик Геверс. Посещавала е и престижни майсторски класове в Италия, Франция и Германия, водени от известни пианисти като Алдо Чиколини, Ивон Лефебуре, Серджо Пертикароли, Владо Перлемутер, Родолфо Капорали и Иво Мачек. Записала е компактдиск за The Stars Records Company с произведения на Бах, Бетовен и Брамс. Българското национално радио, Българската национална телевизия, Радио Франция и италианските телевизионни канали са излъчили нейните записи. По време на Годината на юбилея на Фредерик Шопен е член на Почетния комитет на тържествата, член на журито на конкурса „Шопен in memorium“, избрана е за вицепрезидент на Дружество Шопен в България и посвещава концерти на неговата музика. В репертоара й са още произведения на Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс, Франк, Шуман, Григ, Дебюси, Кабалевски, Владигеров, Пипков и Казанджиев. Преподава в Националното музикално училище и е член на жури на конкурси като Алберт Русел, Лист, Барток, Димитър Ненов, Шопен ин Memorium, Веселин Стоянов и конкурса за млади оперни певци, Comunita Europea 2011’’.

През 2021 г. получава най-високото отличие за постижения в музиката и танца Кристална лира като музикален педагог на годината.