След повече от 20 години в разруха отново заработи банята в Ягода

След повече от 20 години в разруха отново заработи банята в Ягода. Реконструираното съоръжение бе осветено от Старозагорският митрополит Киприан.

Водата на банята в мъглижкото село Ягода е в челната петорка на планетата по лечебни качества и е сред най-лековитите в цяла Европа. Тя извира с температура 54 градуса и доказано помага при кожно-венерически, неврологични и хронични болести на периферната нервна система. Препоръчва се и за възстановяване на спортисти.

Сградата на банята беше ремонтирана за близо 1 770 000 лева, финансирането бе осигурено като дългосрочен общински дълг от фонд ФЛАГ.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на бани за хигиенни нужди.

Близо половин век по-късно, през 1903 г., са разкрити останките от римските терми. Общината изгражда новата сграда през 1926 г. по проект на известния архитект Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага. Той я проектира по модел на баните в Карлови Вари.

От община Мъглиж се надяват да превърнат Ягода в балнеолечебен център на Балканите, защото мнозина от тези, които търсят лек, са от съседните страни. Близостта до Стара Загора и Казанлък дава възможност за интересни туристически пътувания.