Започна миграцията на щъркелите

На кадри на Българското дружество за защита на птиците се виждат хиляди птици, които сформират ята и са готови да поемат на път. Всяка година около 400 000 щъркели напускат гнездата си и се отправят на път. Отлитат на юг, за да прекарат на топло зимата. Такъв е законът на природата. Той е отредил птиците да прелитат всяка година по два пъти разстояние от 5 000 км от Европа до Африка. Това е невидимата въздушна магистрала Виа Понтика. Част от него минава през нашето черноморско крайбрежие – от устието на Дунава, през нос Калиакра, Бургаският залив, устието на Камчия и Ропотамо и накрая през Босфора в посока Африка. Този маршрут следват всички бели щъркели, розов пеликан, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд. Щъркелите обикновено се събират на огромни ята, като на определени места по нашето крайбрежие кацат, за да си починат и съберат сили. Един от пунктовете по Виа Понтика, където мигриращите птици традиционно спират да почиват, а някои по-стари и болни остават да зимуват и гнездят, е Бургаският залив.

Белите щъркели започват да се събират още в средата на месец август и към края му отлитат. Интересното е, че родените през годината у нас млади щъркели излитат последни в отделни ята, предвождани от възрастен водач. Обикновено всички птици летят през деня около 8 часа, а през нощта си почиват.

Миграцията на птиците е любопитно събитие за орнитолозите. Благодарение на сайта Жива пролет всеки, който проявява интерес може да се включи в проследяването на полета на ятата. Там може да се провери къде се намират птиците в момента. Информацията се актуализира постоянно както от наблюдаващи орнитолози, така и от любители.

Ежегодните миграции, водещи до изчезването на птиците в края на лятото и повторната им поява след края на студената зима са предпоставка за възникването на множество митове и легенди. Щъркелът е птицата, която за българите символизира идването на пролетта. А отлитането й е сигурен знак за настъпването на по-хладни дни и край на лятото.

Около половин милион щъркели ще участват в миграцията през тази година.