Помощ за ученици

За втора поредна година държавата ще подкрепи с по 300 лв. учениците в осми клас, които посещават редовно държавно или общинско училище.

Тази помощ бе въведена в най-тежкия период от Ковид пандемията като допълнителна мярка за подкрепа на семействата и като средство за намаляване на големия дял отпадащи след седми клас ученици. По 300 лв. ще получат и всички първокласници  независимо от доходите на родителите си
Кандидатстването започна и е до 15 октомври 2022 г. Необходимите формуляри могат да се попълнят и подадат както в териториалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане, така и онлайн.

Средствата се дават на два пъти – преди началото на учебната година и преди старта на втория срок. С тях могат да се купуват училищни пособия и дрехи, учебници (защото в осми клас те вече не са безплатни), както и да се развиват талантите на децата. Родителите на първокласниците или осмокласниците, които натрупат повече от пет отсъствия по неоснователни причини през учебната година и вече са получили помощта, ще трябва да върнат взетата сума.