Розопроизводители, които не поддържат градините си без помощ от държавата?

„Обсъждаме възможността Стратегията за развитие на отрасъл „Розопроизводство” да бъде включена за Закона за розата. По този начин документът ще има разпоредителен характер, а не пожелателен”. Това заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков на работна среща с представителите на бранша. Той коментира още, че розата е символ на България и трябва да се работи за устойчивото развитие на сектора.

Аграрният заместник-министър допълни, че ще се работи по подготовката на законодателни промени, макар и в момента да няма работещ парламент. „Трябва да сме готови с предложенията за изменения, които да бъдат внесени при първа възможност при старта на следващото Народно събрание”, уточни той. И подчерта, че отрасълът трябва да бъде подпомогнат, защото създава работни места в полупланински и планински региони, където възможностите за заетост на месното население са по-малко.

На срещата представителите на бизнеса поставиха въпроса за включването на розите към подпомагането за зимните пръскания, като от страна на Министерството на земеделието бе поет ангажимент тази възможност да бъде проверена и обсъдена във възможно най-кратки срокове.

Относно предстоящата подкрепа за земеделците по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна на срещата бе коментирано списъците на розопроизводителите да бъдат изчистени от стопани, които не поддържат градините в добро състояние.