Териториалният план за Стара Загора трябва да бъде променен и удължен до 2038 г

След преговори с ЕК кабинетът Петков подсигури запазване на въглищната енергетика, като по този начин гарантира енергийната сигурност на страната и работните места на хората в минната индустрия. Това заяви на посещение в Раднево бившият премиер Кирил Петков. Заедно с Асен Василев и други представители на „Продължаваме промяната” той се срещна с граждани и експерти в областта на въглищната енергетика. Петков изрази подкрепа си към минния сектор и го определи за приоритет в бъдещата политика на партията.

” Това, което направихме като първа стъпка, го обещахме и направихме. Планът за възстановяване и развитие предвиждаше затваряне на част от капацитета тук и построяване на газова централа. Представете си как бихме изглеждали днес, ако имахме още една газова зависимост и затворени мини. Не само, че защитаваме работните места тук, не само, че не мислим, че трябва да се затваря, каквото и да било, преди 2038 г., но важното е да започнем инвестициите в региона по Плана за справедлив преход. Трябва да поддържаме българските миньори и енергоизточници. Не трябва да имаме зависимост. Щастлив съм, че в Плана за възстановяване и развитие не намалихме капацитета, а защитихме мините си. Българските мини в последните 7 месеца започнаха да изнасят въглища за трети страни. Неслучйно идваме често тук, за да покажем, че българските мини, българските енергоресурси са от голям приоритет за нашето правителство. Ще направим всичко възможно, което зависи от нас, да няма затваряния, намалявания. Говорим за 2038 г. Можеше да се продължи и още, но правителството на Борисов тогава подписа това обещание към Брюксел, което сега трудно може да се промени” заяви Петков.

От своя страна Асен Василев заяви, че териториалният план за Стара Загора трябва да бъде променен и удължен до 2038 г. “Мините ще работят до 2038-а година, защото този срок е договореният с ЕК от правителството на ГЕРБ. Ще изследваме всички потенциално засегнати от промяната в работата на мините през 2038-а година – те трябва да бъдат заложени в този териториален план, за да получат хората и бизнесът възможно най – много средства. “каза Василев.

Относно темата за  природния газ Кирил Петков заяви, че  служебното правителство не трябва да изпуска търговете за слотовете, където се разтоварват танкерите с втечнен газ, които ще се проведат през септември и са за цялата друга година.

По –късно от Министерство на енергетиката отрекоха твърдението на бившия премиер Кирил Петков, че в Гърция е имало свободни слотове, но служебното правителство не е използвало възможността. „Подчертаваме, че това не отговаря на истината. Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени”, пишат в прессъобщение от ведомството.