“Детелини” заминават на турне

Община Павел баня поема разноските на местния фолклорен ансамбъл “Детелини”, които днес заминават на турне в Барселона. Танцьорите ще вземат участие в юбилейния международен фестивал “Каталуня”, а Общината финансира от бюджета си: пътуването до Барселона в т.ч. застраховки на всички участници, пътни такси и други разходи; закупуването на подаръчни сувенири за организаторите; летния лагер на танцьорите в Турция. От Бюджета на Община Павел баня са осигурени средства за оркестъра, който ще съпровожда “Детелини” в Барселона, като допълнително е заплатено и на ръководителите на ансамбъла за подготовката на танцьорите.
“Времената са трудни. Не всички родители имат възможност да поемат пълната издръжка на детето си за 10-дневно участие в международен фестивал и то зад граница. Затова с екипа ми решихме да дадем възможност на семействата на танцьорите да не се ангажират финансово, а и трудът на децата им да бъде възнаграден с това участие. Разгледахме отново бюджета на Общината по пера и успяхме да отделим средства и да поемем разходите на ансамбъла”, разказа кметът Иса Бесоолу.
Днес групата танцьори бе изпратена за турнето лично от зам.-кмета Милена Кавръкова, която от името на Бесоолу им пожела лек път, да се завърнат живи и здрави в България, да представят достойно община Павел баня и страната ни и да оправдаят грижите, които общината и лично кмета Иса Бесоолу полагат за ансамбъла им.
Фестивалът, който е от 1.09. до 10.09.2022 г., е под егидата на ЦИОФФ и е един от най-големите в Испания.