Учениците в 5, 6 и 7 клас ще имат повече часове

Увеличение с половин час седмично на часовете по български и литература ще има от новата учебна година в 5 и 6 клас, по математика – в 5, 6, и 7 клас, и по география – в 5 клас. Промените вече са обнародвани в “Държавен вестник”. По този начин седмичното натоварване за петокласниците нараства с 1.5 часа (51 часа повече годишно), на шестокласниците – с 1 час (36 часа повече на година), а на седмокласниците – с половин час (18 часа повече на година).

Директорите не одобряват въпросната промяна – според тях тя ще доведе до всекидневна 7-часова натовареност на учениците от 5-7 клас, което не е здравословно, води до още по-силно обездвижване и няма да бъдат постигнати реални цели. При толкова дълъг учебен ден децата от прогимназията ще завършват деня в 19:10 часа, ако учат втора смяна.

От Министерството на образованието обаче смятат, че няма основание да се говори за повишаване на престоя на учениците в училище. Дори след увеличаване на часовете по български и математика те остават по-малко спрямо ситуацията, при която учебният час е 45 минути, а добрата организация на училищно ниво може да осигури приключване на преди 19 часа.

След като промяната е факт, директорите са изправени пред задачата за 20 дни да проведат наредбата в действие – да променят учебната документация, програмите в училище и т.н. Доста училища тепърва ще трябва да търсят нови учители.