Стара Загора ще бъде домакин на Осмата работна среща между туристическия бизнес и местната власт

Осмата годишна среща между туристическия бизнес и местната власт ще се проведе от 4 до 6 октомври  в гр. Стара Стара Загора. След двугодишно прекъсване поради пандемията, най-авторитетната платформа за обмен на професионална информация и добри практики в туризма отново събира на едно място основните групи участници на туристическия пазар: общините – главен фактор за изграждане на висококачествен и конкурентоспособен регионален туристически продукт, и туроператорите, осигуряващи неговата пазарна реализация.

За участие в срещата са поканени български Общини със значителен туристически потенциал, представители на туристическия бизнес – членове на Асоциация на българските туроператори и туристически агенти, АБТТА и туроператори от други професионални туристически сдружения, екскурзоводи, академични партньори от водещи висши учебни заведения, официални гости от висшата държавна администрация, журналисти. По традиция, форумът  се открива с дискусия по тема от обща значимост, за лекторско участие в която се канят експерти от свързани държавни институции и местните туристически администрации, ключови бизнес фигури, партньорски организации; деловата програма продължава с  презентации на туристическите ресурси на присъстващите общини,  и завършва с практически семинар workshop, по време на който представители на общинските  администрации обсъждат в индивидуални срещи  конкретните условия на сътрудничество със заинтересования бизнес.

Част от предварителната програма е модулът „Преосмислен туризъм” – с фокус към бъдещето, какъв туристически продукт искаме за дестинация България, как искаме България да бъде позиционирана и разпознавана като дестинация. В панела „Време за споделяне” ще бъдат дискутирани добрите практики и предизвикателствата, а в минутите за „Туризъм на преживяванията” е уоркшоп работилницата „Дизайн на преживяванията” чрез емоцията на виното – с участието на представители на Общинските администрации, научно-образователни институции, ключови партньори, водещи бизнес фигури.

По традиция, програмата включва и богата съпътстваща културно-опознавателна част за запознаване с туристическите ресурси на Общината – домакин. Специално планиран да съвпадне с празника на Стара Загора – 5 октомври, форумът предоставя възможност пред участниците да изразят съпричастност към трагичната история на града отпреди 145 години и шанс да изживеят отново началото на неговото символично възстановяване през 1879 година.