С празничен молебен митрополит Киприан отбеляза имения си ден

На 31 август, когато Православната църква отбелязва паметта на Св. свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отбелязва своя имен ден. В катедралния храм „Св. Николай” в Стара Загора беше отслужен празничен молебен.

Владиката започна словото си с посланието на свещеномъченика, в което преди 17 века се казва: „Ние следваме онова, което сме приели от апостолите, а те са ни предали само една Църква. Само една Църква, получила благодатта на живота, живее во веки и животвори Божия народ”. Архиереят разказа за делото му и отговорността на православието – за делата, мислите, за всичко, което правим и минава през сърцето ни. „Нашите предци са го знаели и са вървели своя кръстоносен и трънлив път ръка за ръка. Така мъдри и търпеливи в своята болка, носещи в сърцата си вярата като духовен стожер, нашите деди изтъкават   бъдеще за делниците на Родината ни. Колко нужен ни е сега, когато дните ни са често изпълнени с омраза и разединение, духът на св. Киприан и мъдростта на предците ни. Техният заряд от вяра и родолюбие, тяхната енергия да строят духовни мостове между сърцата, звънът в душите им, когато възраждат от пепелищата днешния ни град и събуждат Отечеството ни за нов живот. Сигурен съм, че обществото ни, всички ние  имаме  сили да  възродим възрожденските им пътеки, да претворим на дело в живота си словата на св. Киприан Картагенски.”

Митрополит Киприан с удовлетворение заяви, че вече шест години такова единение и взаимно уважение между Старозагорската св.митрополия и институциите в епархията съществува и дава своите  плодове за ползу роду. Доказателство за това бяха и представителите на редица институции, които уважиха празника. „На всички благодаря от сърце и вярвам, че тепърва заедно ще се трудим за доброто на народа ни. Заедно ще надмогваме предизвикателствата на времето, помнейки дръзновението и делото на св. Киприан Картагенски. По неговите молитви Бог да обдари народа ни с много духовни и физически сили. Да дава просперитет и мир на града ни и прекрасната ни Родина и да благослови светлина в годините напред. На многая и благая лета!”, завърши думите си владиката.