Започва нова кампания за безплатни очни прегледи на децата от детските градини в община Казанлък

Започна нова кампания за безплатни очни прегледи на децата от детските градини в община Казанлък. Прегледите ще се извършват по предварителен график от медицинските специалисти в детските градини и ще продължат до пролетта през месец април 2023 г., включително. Основната цел на кампанията е превенция на детското здраве и конкретно скрининг на зрението в ранна детска възраст. Скринингът ще обхване всички деца от I-ва до  IV-та възрастова група, посещаващи детските градини в града и в населените места на общината. Ще се изисква декларирано писмено съгласие на родителите.

Прегледът на очи с мобилния апарат /рефрактометър/ Plusoptix S12C може да даде препоръка за преглед при специалист при симптоми като  мързеливо око, далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др.  Важно е да се обърне внимание, че мързеливото око подлежи на лечение в ранна детска възраст и колкото по-рано се открие, толкова по-голям е шансът за лечение.

Модерният апарат за очни прегледи беше закупен от Община Казанлък в началото на 2022 г. във връзка със заложените дейности в Общинската програма за закрила на детето 2022 г.  – Приоритет III “Подобряване здравето на децата“.

Първата кампания за безплатни очни прегледи се проведе през месец май тази година. Тогава поетапно във всички градини и техните филиали се проведоха безплатни очни прегледи на 300 деца от IV-та възрастова група.