Потече азерски газ по интерконектора с Гърция

Газовата връзка с Гърция най-накрая е въведена в експлоатация. Това официално се случи на международна среща в София на 1 октомври. Интерконекторът е с дължина от 140 км на българска територия. След пускането му в експлоатация България вече получава газ от Азербайджан. Първият ефект от това е очакваното поевтиняване на природния газ.

Междусистемната газова връзка започва работа с общ капацитет от три млрд. куб. метра годишно. Около половината , вече са резервирани по дългосрочни споразумения, достигащи до 25 години. Останалият наличен капацитет ще бъде предлаган чрез търгове на две от водещите платформи за резервация на капацитет

Всички търгове ще се провеждат съгласно Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км и е нов маршрут за внос на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. Евро , от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. и още 35 млн. по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн.  Евро. Заради получаването на пълните количества азерски газ на цената според дългосрочния договор през октомври тарифата на “Булгаргаз” за крайните клиенти се понижава с 34%. Комисията за енергийно и водно регулиране опредили цена за месеца от 233,36 лв/мВтч.