Тази вечер избират кмет на Млада Загора

По традиция, в навечерието на Празника на Стара Загора, в Младежкия дом ще бъде избран кмет на Млада Загора. Събитието е тази вечер от 19.00 часа.

Кампанията за избор на кандидати продължи от 19 до 30 септември сред ученическата общност в града. Тази година пред публиката своите идеи ще защитават представители на СУ „Тодор Каблешков”, ГПЧЕ „Ромен Ролан” и ТГ „Княз Симеон Търновски”.

Тазгодишният избор ще премине в три кръга. Първият включва кратко резюме и представяне на кандидатите въз основа на следните въпроси: Кой съм аз и кои са моите три причини да искам да бъда Млад Кмет? Какви според мен са проблемите и предизвикателствата пред младите хора в нашия град? Какво конкретно бих могъл да направя аз в рамките на моя мандат? Коя  обществена кауза е най-важна за мен и бих акцентирал над нея през мандата си?

Втори кръг е Куиз в Kahoot  в реално време, върху 10 въпроса от неформалното и гражданското образование.

Третият кръг засяга разработване и защита на  програма  върху следния въпрос:„Каква младежка активност /инициатива, кампания, акция и др./ би инициирал и реализирал? И ако разполагаш с бюджет от 1000 лева /ако имаш нужда от пари/   как би ги разпределил, обезпечавайки своята активност?”

Четиричленно  жури, съставено от млади и активни хора,  ще оценяткандидатите по предварително зададени критерии – оригиналност на идеите, логика и яснота в изложението, аргументираност при представяне, сценично поведение, речева култура, въздействие върху публиката, емоционална овладяност, чувство за хумор, бързина на отговора, етично поведение. В избора участват и  по трима делегирани представители  на 10  училища, регистрирали се за участие, независимо дали имат кандидат за Млад Кмет или не, които ще гласуват тайно.

Новоизбраният Кмет на Млада Загора ще участва в Тържествения ритуал за издигане на Националното знаме на Република България на 5-ти октомври – Ден на Стара Загора. Той ще получи Ключа на града, а след това ще се обърне с приветствие към младите старозагорци.