Открити са телата на двете жени, които бяха в неизвестност след вчерашния тежък инцидент в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък

След извършените спасителни действия бяха открити телата на двете жени, които бяха в неизвестност след вчерашния инцидент в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък. С това официално жертвите на взрива стават три – мъж на 55 години и две жени на 53 и 43 години. Това съобщи пред журналисти окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Пострадалата жена, която беше откарана в болнично заведение в София, е с тежка черепно-мозъчна травма, но към този момент е в стабилно състояние, посочи той.

Взети са проби от местопроизшествието. Огледът приключи в светлата част на деня и днес продължава. Променя се квалификацията на деянието, тъй като жертвите са повече от една.

Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата, предстои да се назначат още химическа експертиза, взриво-техническа експертиза и други, уточни Атанасов. Ще бъде уточнено детайлно и какъв е производственият процес в цеха на завода, където възникна инцидентът.

Причината на този етап не може да се каже. Работи се по няколко версии-техническа причина, човешка грешка и други. Разпитани са свидетели – те описват производствения процес, провеждания инструктаж и т.н.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследването ще се води от Национална следствена служба. „Изготвили сме предложение до Апелативна прокуратура – Пловдив делото да бъде взето под специален надзор“, посочи още Атанасов.

Мъжът е със стаж осем години, едната жена е с девет, а другата – с 15 години стаж в оръжейницата.

Няма опасност от последващи взривове, допълни Дичо Атанасов.

Започва щателна проверка на оръжейния завод „Арсенал“ във връзка с вчерашния тежък инцидент, в който загинаха трима души. „Ще бъде изискана цялата документация, която урежда производствения процес, нормативната такава, вътрешните уредби, правилниците, като ще се проверява дали се спазва безопасността на труда, технологичните изисквания за работа на всички предприятия, които влизат в завод „Арсенал“ АД – Казанлък“, каза пред журналисти заместник-окръжният прокурор Гриша Мавров. Чакаме указания, но най-вероятно проверката ще започне още днес, каза той.

Срокът на разследването е двумесечен, но с оглед на тежестта и предстоящите многобройни процесуално-следствени действия, категорично ще бъде удължен, коментира наблюдаващият прокурор Юлияна Станева. Удължава се поетапно с по два месеца при нужда.

Тепърва ще координираме и действията си с Регионалната инспекция по труда, допълни тя.

Основна остава версията за грубо нарушение на технологичния процес, посочи окръжният прокурор Дичо Атанасов. По негово мнение няма как да се случи такъв инцидент, ако няма такова нарушение. Паралелно се работи и по други версии.

БТА