Нов закон за несъстоятелност на физическите лица

Нов закон за несъстоятелност на физическите лица ще урежда правилата за обявяване на граждани във фалит.

Хората ще могат да фалират и част от дълговете им ще бъдат опрощавани, но само ако са в размер над 10 минимални заплати. При 710 лв. минимална заплата в момента, това означава задължения за над 7100 лв. Това предвижда нов закон за несъстоятелност на физическите лица, който е пуснат за обществено обсъждане от Министерство на правосъдието.

Проектът на закон е подготвен тъй като приемането му е част от ангажиментите, поети с Плана за възстановяване и устойчивост. Закон за фалит на гражданите трябва да бъде приет, за да получим парите от ЕС по Плана за възстановяване. Но проектът е написан така, че съвсем малка част от хората ще могат да се възползват от него.

От приложението на закона са изключени хората с малки задължения, които например не могат да платят няколко сметки за парно. От приложението на закона са изключени и хората, които упражняват търговска дейност, стопанска дейност, занаят или свободна професия.

Това означава, че еднолични търговци, занаятчии, артисти, писатели и т.н. както и досега години наред ще може да бъдат преследвани от кредитори. За занаятчиите и хората със свободни професии ще продължи да действа 10-годишната давност по Закона за задълженията и договорите и едва след изтичане на този срок задълженията им ще се погасяват.

С новия закон няма да може да бъдат опрощавани и задължения, обезпечени с ипотека, глоби, задължения за непозволено увреждане, както и за издръжка.

Няма да бъдат опрощавани и задълженията на хора, които нямат никакво имущество и пари. Проектът предвижда, че ако длъжникът няма имущество, което да послужи за изплащане поне на част от задълженията, няма смисъл от образуване на производство по несъстоятелност.

В тези случаи съдът веднага ще обявява неплатежоспособност на длъжника, но задълженията му няма да бъдат погасени до изтичане на 10-годишен срок. И то при положение, че през тези 10 години цялото му имущество, което принудително може да бъде отнето, отиде за изплащане на задълженията.

Така значително са ограничени хората, дълговете на които може да бъдат опростени по правилата на новия закон.

Производство по несъстоятелност на физическите лица ще може да се образува само по искане на длъжника, гласи проектът. Още с искането за образуване на производството длъжникът ще трябва да представи план за изплащане на задълженията, който може да включва отсрочване или разсрочване на част от тях.

Ако съдът прецени, че длъжникът отговаря на изискванията на закона, дава ход на производството и назначава синдик. Ако обаче длъжникът не е действал добросъвестно като е подал молба в съда, освен старите си борчове ще дължи и обезщетение на кредиторите.

Ако длъжникът отговаря на всички изисквания на закона, съдът ще дава ход на производството и ще назначава синдик. Синдикът ще трябва да направи опис за имуществото на длъжника, което може да бъде разпродадено, на парите по сметките му, както и списък на кредиторите.

За тази работа длъжникът ще трябва да плати възнаграждение на синдика в размер на една минимална заплата. А след това, при разпродажба на имуществото на длъжника, синдикът ще взима като възнаграждение 5% от приходите. Чак три години след одобрението от съда на плана за погасяване, неизплатените все още борчове ще бъдат погасявани, предвижда проектът за нов закон.