Живко Тодоров: Учениците могат да учат онлайн заради високите цени

Учениците могат да учат онлайн заради високите цени, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров  за kmeta.bg.  Ето и цялото интервю пред медията:

Градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров грабна приза “Кмет на гражданите” в тазгодишното десето юбилейно издание на конкурса. Той е фаворит през годините. Получавал е награди в категориите “Кмет на гражданите” през 2017 г. и “Kмeт на гoдинaтa” за мандат 2015 – 2019. 

– Г-н Тодоров, какво е значението на приза, който взехте тази година?

– Наградитете, които ни дават хората, са стимул и задължение да сме още по-отдадени в работата си. Огромна чест и отговорност е, благодаря!

– Как общината ще посрещне зимата на фона на високата инфлация?

– Сигурно ще ни бъде доста трудно. Заради високите цени ще ни се наложи да правим съкращения в бюджета, въпреки че вече сме свили много разходи. Ще орежем и инвестициите. Ако продължим да ги правим, както досега, ще влезем в дефицити и ще приключим годината на минус, което не би било добре. Ще отрежем от капиталовите разходи, за да имаме достатъчно средства, с които да посрещнем по-скъпите консумативи.

 – Очаквате ли да има по-рестриктивни мерки – като затваряне на училища и детски градини?

– Обмисляме и такива мерки. Ако цените са непосилни за общината през зимните месеци, ще пускаме учениците вкъщи, ще учат онлайн. За детските градина подобна мярка не се предвижда, защото там няма много опции заради работещите родители.

 – Тоест, ще взимате решения от ден за ден?

– Да, именно. Нещата са динамични. В един момент цената на газа беше стигнала над 1000 лв. Същото се случи и с тока. Всичко зависи от ситуацията и развитието на цените на енергоносителите през предстоящите месеци.

 – Разчита ли Стара Загора на помощ от държавата в тези кризисни дни за общините?

– Надявах се да има стабилно управление, базирано на определени принципи и ценности в управлението, за да излезе страната от кризата. Виждам обаче, че вероятно няма да се случи и е основно заради личностна ненавист между политиците. Пожелавам им да спрат с езика на разделението и да разберат, че проблемите на хората са много сериозни и те трябва да се решават със задружни усилия. В противен случай ще виждаме само временни правителства, които ще работят по няколко месеца и ще падат едно след друго. Не е полезно за държавата.

 – В този ред на мисли, децентрализацията на общините е повече от належаща?

– Да, категорично. Но вече не съм оптимист това да се случи. Изисква се много сериозна реформа, зад която трябва да стои много сериозен консенсус от минимум 150-160 депутати, което на този етап е една мечта. По елементарни въпроси не могат да се разберат в парламента, камо ли за нещо толкова сериозно.

 – Предполагам и за бизнеса е трудно във вашия регион?

– Да, индустрията страда много от високите цени. И бизнесът се надяваше да има сериозно правителство, за да се излезе от кризата по-бързо. Партииците обаче се интересуват само от себе си.