Настилката на два лота от автомагистрала “Тракия” е значително по-тънка

Настилката на два лота от автомагистрала “Тракия” е значително по-тънка, отколкото би трябвало да бъде. Регионалният и вътрешният министри изразиха съмнения, че и качеството на вложените материали при строителството на аутобана, е доста съмнително. Става въпрос за участъците между Стара и Нова Загора (лот 2) и между Нова Загора и Ямбол (лот 3). Преди седмица Министерството на регионалното развитие взе проби от магистралата, които са били изследвани в Института по пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура”.

Още на първо четене се вижда, че декларираните работи са в много по-малко количество спрямо заложените по съответните проекти. Още на първо четене се вижда, че част от вложените материали, видимо изглеждат с много съмнително качество”, заяви служебният министър на МВР Иван Демерджиев.

По думите му има голямо несъответствие в количествено отношение. Той заяви, че Институтът ще представи пълни изследвания за качеството на материалите след около 10 дни.

Още сега е видно, че дебелината на пътното платно е значително по-малка. Още сега е видно, че част от материалите видимо се разминават”, коментира Демерджиев.

Служебният регионален министър Иван Шишков обяви конкретни данни по отношение на ядките (пробите), взети от двата лота на магистралата. Общата дебелина на настилката по проект би трябвало да е 22 см, но в действителност пробите показват, че тя е много по-тънка – при Лот 2 е около 18 см, а при Лот 3 – около 16 см. Шишков напомни, че километър от участъка между Стара и Нова Загора струва малко над 4 млн. лв. с ДДС, а от участъка между Нова Загора и Ямбол – над 3 млн. лв. с ДДС. Строителният надзор при този лот струва над 1 млн. лв. с ДДС. И двата лота са с разрешително за ползване от 2012 г.

Това, за което си говорим, че обекта има буквално недостиг в количеството асфалт, очевидно ще излезе и проблеми с качеството. Надзорът трябва да съблюдава качеството на строителството”, напомни Шишков.

По думите му качеството на вложените материали не може да се коментира на този етап, но „може да кажем, че качеството не показва свързаност, дебелините са по-малки, отколкото при проектиране, има овлажняване в леглото на пътя, което означава, че материалите не са тези, които трябва да бъдат вложени”.

Състоянието на пътя е и заради факта, че са строени по този начин”, заяви Шишков.

По най-простата аритметика, ако извадим, че в първия лот липсват от дебелини на конструкция 17.5%, прехвърлено върху стойността на лота, означава, че загубата е 23.6 млн. лв. На втория лот липсват 12.5% от пътя, прехвърлено отново върху стойността на строителството, би трябвало да означават 17.5 млн. лв. загуби, обясни регионалният министър.

На първо четене загубите образно казано са 40 млн. лв., но те са много по-големи, защото този път ще трябва да бъде основно ремонтиран. Вместо тези 2 лота да се ремонт след 5 – 6 – 7 години, ще се наложи държавата да ги ремонтира сега.

Министърът обясни, че гаранционните срокове отдавна са изтекли, което е само в „икономически ущърб на държавата”.

Лот 2, „Стара Загора – Нова Загора, е с дължина 31.8 км, а строителството започва през 2010 г.  Движението е пуснато 8 месеца предсрочно – на 13 октомври 2011 г. Останалите километри от Лот 2 са въведени в експлоатация на 1 юли 2012 г. Строител е Обединение “Магистрала Трейс” ДЗЗД с договор за над 137.8 млн. лв. с ДДС.