Проверки на зимните гуми в търговските обекти

Месец преди да сменим летните гуми със зимни, от Комисията за защита на потребителите започнаха кампания за надзор на пазара на автомобилни гуми. Предстои да бъдат извършени множество инспекции в търговски обекти в цялата страна.

От 15 ноември зимните гуми са задължителни по закон. Вече две седмици служители на Комисията проверяват изненадващо както малките обекти, така и големите центрове.
Основно се следи за това дали етикетите отговарят на правилата.Ще бъдат проверявани приоритетно зимните автомобилни гуми, клас C1, С2, и С3 относно етикетиране на гуми по отношение на горивната ефективност и други параметри.

В регламента са определени нови правила, според които гумите трябва да са подходящи за използване при тежки снежни условия или в екстремни климатични ситуации. Те се прилагат от май миналата година. Важни характеристики на гумите са за съпротивление придвижение, сцепление с влажна пътна настилка, както и два допълнителни параметъра за гумите, специално проектирани за използване в сурови условия при наличието на сняг и лед.
При необходимост могат да бъдат взети проби от автомобилните гуми и изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория за установяване на съответствие на обявения клас в етикетите по отношение на ниво на шум, разход на гориво и сцепление с влажна настилка и други. Проверките в търговска мрежа ще продължат до края на месец ноември.

Ако бъдат установени нелоялни практики, глобата, която грози търговците, е до 50 000 лв. за първо и до 70 000 за второ нарушение.