Намаляване на смъртните случаи сред деца по европейските пътища

Европейският съвет за транспортна безопасност призовава за възобновяване на действията и набелязване на конкретни цели за защита на децата участници в движението по пътищата, тъй като от последния му доклад е видно, че повече от 6 000 деца на възраст до 14 години са загинали при пътнотранспортни произшествия в Европейския съюз в периода 2011–2020 г.

Като част от близо 40 препоръки към националните правителства и Европейския съюз, съвета по пътна безопасност призовава за безопасни велосипедни и пешеходни маршрути до училищата. Според новото проучване само седем страни в Европа съобщават, че са определили задължителни по-ниски ограничения на скоростта около училищата. Пътищата около детските заведения и в градските райони с много велосипедисти и пешеходци трябва да бъдат проектирани за движение с 30 км/ч и малък обем трафик. Ограничението на скоростта по подразбиране по тези пътища следва да бъде 30 км/ч дори когато тези критерии за проектиране все още не са постигнати.

Въпреки значителния напредък в безопасността на автомобилите през последните години, при почти половината от смъртните случаи сред деца по пътищата става дума за деца, пътуващи в автомобили. Наличните данни за правилното използване на детски столчета в автомобилите в целия ЕС са ограничени, но проучванията показват, че неправилното използване продължава да бъде значителен проблем. От 1 септември 2024 г. на пазара в рамките на Съюза могат да се продават само детски столчета, отговарящи на нов стандарт .Те са с по-безопасен дизайн и могат да бъдат оборудвани единствено със система ISOFIX, което намалява рисковете от неправилно монтиране. Осигуряването на точки за закрепване ISOFIX е задължително за новите автомобили в ЕС от 2014 г. насам. От организацията заявяват, че по-безопасните столчета, обратно на посоката на движение, трябва да бъдат задължителни, доколкото е възможно, за предпочитане до навършване на четири години. Детските столчета също така следва да подлежат на намалени ставки на ДДС. Като се има предвид, че Европейският съюз ще преразгледа правилата относно свидетелствата за управление на МПС тази година, ETSC също така призовава за задължителни теоретични и практически обучения, както и практически изпит за придобиване на свидетелство за управление категория АМ (мотопед). 20% от смъртните случаи сред деца над 14-годишна възраст са мотопедисти, повечето от които са момчета.