По бързо производство на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден мъж на 2 г. затвор за управление на автомобил след употреба на амфетамин и метамфетамин

Днес, 18 октомври 2022 г., по обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора по бързо производство е осъден Д.С., на 23 г. Той е признат за виновен за това, че на 27.09.2022 г. в гр. Стара Загора по ул.„Ген. Гурко“  управлявал моторно превозно средство – лек автомобил марка „Ауди“, след употреба на наркотични вещества – амфетамин и  метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство, като деянието е извършено повторно –  престъпление по чл.343б, ал.4, вр. ал.3, вр. чл.28, ал.1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Стара Загора е определил на Д.С. наказание от 2 години лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, глоба в размер на 1000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 2 години.

Д.С. е бил осъждан преди на наказание лишаване от свобода –  условно, за управление на МПС след употреба на наркотични вещества и имал налагани множество наказания по Закона за движение по пътищата.

На 27.09.2022 г., към 19.45 ч., при обход в гр. Стара Загора полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил, марка „Ауди“.  Колата шофирал Д.С., който е правоспособен водач с валидно свидетелство за управление на моторно превозно средство. Била извършена проверка за употреба на алкохол и на наркотични вещества. Първият тест отчел отрицателен резултат, а вторият наличието на амфетамини и метамфетамини.  Пред полицейските служители Д.С. обяснил, че няколко дни по-рано бил употребил нарктотични вещества на кристали за забавление.

Първоинстанционната присъда не е влязла в законна сила и подлежи на обжалване.