Прокуратурата проверява отпускането на банкови кредити онлайн

Как се случва откриването на сметки и отпускането на банкови кредити онлайн? Трябва ли да се завишат критериите и изискванията, когато искаме и получаваме пари изцяло през интернет? Кои са пролуките, които измамниците умело използват? Отговорите на тези въпроси търсят съвместно от Прокуратурата и БНБ след случая с двойката от Стара Загора – Йордан Петков и Ралица Козарска, които ужилиха свои близки приятели с кредити за близо 90 бона.

Семейният тандем е направил пълни самопризнания за измамната схема. Проведена е кореспонденция с банките, отпуснали кредитите срещу представянето на чужда самоличност. От тях се иска да обяснят механизма на онлайн процедурата, по която се създават банкови сметки, както и дадените суми. От друга страна, изискана е справка от БНБ за това дали двойката има още кредити, изтеглени по този начин. От Прокуратурата изразиха опасения, че критериите по отпускане на кредити онлайн са изключително занижени, и това трябва спешно да се промени.  Към момента прокуратурата е с работно обвинение спрямо двойката, тъй като се очаква отговор от БНБ и от банките, за да може то да се прецизира.

Засега наказанието, което грози Йордан и Ралица, е до 6 години затвор.

До момента няма данни за други измамени от тях. За двамата измамници се знае, че са имали слабост към хазарта. Регистрирали се в множество сайтове за онлайн залагания, като често си пробвали късмета. Според една от версиите, на младото семейство му хрумнало, че ако заложи много пари, има реална възможност да спечели още повече и да забогатее за ден.