Синдикатите настояват за 850 лв. минимална заплата

Синдикатите настояват за 850 лв. минимална заплата и ръст на доходите. Те настояват за среща с президента Румен Радев и новите народни представители в 48-ото Народно събрание заради няколко спешни искания.

Синдикатите са подготвили декларации в три области – доходите, зелената сделка и енергетиката. Те настояват за компенсиране на цялата инфлация до края на годината както в държавния, така и в частния сектор по всички възможни начини през механизмите на допълнителни средства от бюджета и договаряне на ръстове на заплати. В над 150 предприятия се водят преговори в този момент. На второ  място – през 2023 г. 850 лв. минимална заплата и 12-13% ръст на доходите, както и възстановяване на покупателната способност
В енергийния сектор това, за което ще говорят , е състоянието на енергетиката и заплахите, които са изправени пред нея. Относно комплекса “Марица Изток” трябва да се предоговорят спешно някои неща в Плана за възстановяване и устойчивост.

От синдикатите са сериозно разтревожени, че нищо не се прави за отмяната на либерализацията на цените за битовите потребители.