Скритите такси, които могат да вгорчат почивката

Мрежата от Европейски потребителски центрове, част от която е и Европейски потребителски център България, обяснява как потребителите могат да открият и по-важното – да избегнат скритите разходи, които могат да вгорчат почивката и да натоварят сметката с допълнителна сума.

Кой не е изпадал в подобна ситуация? След дълго пътуване човек би искал да се настани веднага в хотелската стая. И съответно – понякога това означава, че трябва да се регистрирате по-рано от определения в резервацията час. Това обаче често се таксува отделно. Допълнителните такси за закуска или за паркиране на колата пред мястото за настаняване също се превърнаха в обичайна практика.

Освен това в хотелите по-ниска категория, понякога се изискват допълнителни такси за използването на сейф или телевизор в стаята. Бързият Wi-Fi също често струва допълнително.

Почивката в компанията на вашия домашен любимец обикновено също се таксува допълнително. На някои места се добавя специална такса за окончателното почистване след гостуването с куче или котка. Някои места за настаняване обаче таксуват почистване дори без домашни любимци.

Преди резервация, пътуващите трябва да бъдат информирани за самолетните билети, включително всички данъци, такси и допълнителни такси. Тук обаче авиокомпаниите често си помагат с един трик: допълнителните услуги, които преди бяха включени в цената на билета, сега се таксуват допълнително. Например може да се наложи да платите допълнително за чекиране на летището (вместо онлайн), за чекиран багаж, за избор на място и за храна на борда.

Как да разпознаете и избегнете скритите разходи?

– Прочетете внимателно офертите и проверете кои услуги са включени, преди да резервирате.

– Прочетете отзивите на клиентите, за да видите дали други гости са се оплакали от неочаквани допълнителни разходи.

– Поискайте сметката преди края на престоя си, за да откриете евентуалните скрити такси възможно най-рано. Оплачете се на място!

– Ако трябва да платите, за да можете изобщо да се настаните или напуснете, се свържете с управата на хотела или с организатора на почивката.

– Резервирайте нощувки с възможност за отмяна. Те може да са малко по-скъпи, но в крайна сметка може да ви спестят високи такси за анулиране.

– Преди да изберете допълнителна застраховка за пътуване, проверете какво покрива застраховката на вашата кредитна карта.

– Ако резервирате почивка “ол инклузив”, ще имате по-малко изненади, когато става дума за разходи за храна и напитки.

– Използвайте по-малко популярно летище за кацане, ако ще пътувате със самолет.

– Опитайте да пътувате извън пика на сезона или през делничните дни, които са по-малко натоварени.