Видео обхваща 1 милиард години движение на тектоничните плочи

40-секундно видео обхваща 1 милиард години движение на тектоничните плочи. Те са системата, която поддържа живота на цялата планета. Докато се движат, те влияят върху климата, приливите и отливите, вулканичната дейност, миграциите на животните и еволюцията им, и много други процеси.

През 2021 г. учени създават най-пълния модел на движение на тектонични плочи в кратко въздействащо видео, което обхваща разместванията им за последните 1 милиард години и показва как тези гигантски скални плочи са си взаимодействали във времето. Анимацията показва огромните земни маси, които в един момент са близо една до друга, в следващия се раздалечават и след това отново се приближават. Може да бъде изненадващо колко скоро континентите са се установили в днешните си позиции. Възстановката във видео е направена чрез изследване на геоложките данни за земния магнетизъм, който дава информация от коя геоложка епоха е субстракта (състава на скалите и видовете материали, заключени в скалните проби) спрямо оста на въртене на Земята, позволявайки да се разчете миналото на тектоничните плочи.

Разбирането на тези движения и модели би могло да помогне на учените да предскажат колко обитаема ще бъде нашата планета в бъдеще и къде ще можем да намерим металните ресурси, от които се нуждаем, за да се осигури чисто енергийно бъдеще.

Линк към видеото:движение на тектоничните плочи