Разкриха организирана престъпна група, отглеждала голямо количество канабис

Полицията разкри организирана престъпна група, отглеждала голямо количество канабис в село Дъбово, Община Мъглиж. Тя съхранявала готовата продукция в местна църква, без знанието на свещеника.

Лицата, които са семейство и техен съсед, са съхранявали големи количества коноп – задържани са 43 килограма суха листна маса и 275 килограма сурова. Има данни, че групата работи от началото на тази година.

“Тази организирана престъпна група беше локализирана, установена, задържана и лицата, които са 5 човека бяха привлечени в рамките на вчерашния ден към наказателна отговорност. Наглостта на хора от тази категория извършители стига до там, че дори в определен период от време тези високорискови наркотични вещества са били държани в един православен храм- църква”, разказва Дичо Атанасов – окръжен прокурор.

Двама от участниците в организираната престъпна група са ученици на 18 години. Има и пето лице, което няма роднинска връзка с групата, коментира заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов. Към момента няма данни наркотичните вещества да са били разпространявани в училища, такива количества могат да се съхраняват и с други цели, сред които трафик, каза още той.

“Двама от участниците в ОПГ са ученици, пълнолетни на 18 години, като са подпомагани в дейността си от техните родители. Има и 5-то лице, което няма роднинска връзка с групата”, споделя Любомир Николов – зам.директор на ГДБОП.

Наблюдаващият прокурор Петя Драганова посочи, че спрямо петимата са повдигнати обвинения за четири тежки умишлени престъпления. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група. За всяко отделно престъпление е предвидено отделно наказание „лишаване от свобода”, посочи тя. Най-тежкото предвидено наказание е „лишаване от свобода” от 5 до 15 години и глоба в размер на 20 до 100 хиляди лева за държане на наркотични вещества с цел разпространение.