АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА НА ФЕСТИВАЛА НА ОПЕРНОТО И БАЛЕТНОТО ИЗКУСТВО – СТАРА ЗАГОРА

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е сред най-дългогодишните артистични форуми в България. Неговото начало е поставено в далечната 1967 г. под името Декемврийски музикални дни.

В историята на фестивала се помнят гостуванията на оперни театри и балетни трупи от Прага, Парма,  Братислава, Лодз и Гданск, Яш, Кишинев, Белград, Скопие, Москва, Санкт Петербург, Будапеща, Хавана, Копенхаген, Париж, имената на Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Анна-Томова Синтова, Никола Гюзелев, Никола Николов, Калуди Калудов, Камен Чанев, Стефка Минева, Христина Ангелакова, Александрина Милчева, Веселина Кацарова, Цветелина Василева, от диригентите Асен Найденов, Димитър Манолов, Борис Хинчев, Росица Баталова, Росен Миланов, Емил Табаков…

В днешния свят, белязан от многобройни и драматични изпитания, Фестивалът на оперното и балетното изкуство – Стара Загора продължава да отстоява своята отговорна мисия, като средище на хуманистични послания, постижения и хоризонти на възможности. Тазгодишната програма впечатлява със своето богато видово, жанрово и стилово разнообразие.

По традиция откриването на фестивала, на 17 ноември и с повторение на 18 ноември, е премиера на операта-домакин – ФАУСТ/опера с кукли/ от Шарл Гуно. Постановъчното решение, придържайки се към мощната традиция на класицизма и романтизма, допълва внушенията със съвременни елементи. В него се тълкуват такива вечни теми, като изкушението, суетата и личния избор. Спектакълът е пренесен в една голяма съдебна зала, където се издават присъди. Куклите, със своето изразително въздействие, са противоречив образ на красивото и грозното, което заобикаля човешкия свят. Посланието на спектакъла е, че в живота си всеки човек трябва сам да намества основни морални и житейски ценности, заради деформациите, които му поднася стихията на живота.

Авторският спектакъл, на пианиста Светозар Иванов, предвиден за 19 ноемвриМИСТЕРИЯТА НА ТИШИНАТА съдържа колекция от мултимедийни и танцови миниатюри вдъхновени от музиката  на различни композитори и поети. Светозар Иванов е от Стара Загора и след завършването на музикалното образование в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” работи в университетите на Мичиган и на Южна Флорида. В творчеството на автора са вплетени различни изкуства – документални и експериментални филми, анимация, поезия, танц, стрийминг.

Публиката ще се срещне на 20 ноември с още един авторски танцов спектакъл, ОСЕМ, намладата Александра Драгова, която е сред отличените таланти на Фондация “Димитър Бербатов”. В него се изследва идеята за времето като илюзия на ума. Финалът е решен в стила на индийска мантра. Мантрата е символ на безмълвната комуникация и на универсалното общуване между хората, без значение от расата, религията и други характеристики на човешката природа.

Концертът 60 ГОДИНИ СОФИЙСКИ СОЛИСТИна 21 ноември отбелязва значението на знаменития ансамбъл за националната и световна музикална култура. “Софийски солисти” са своеобразна лаборатория за изпълнения и популяризиране на класическа и съвременна българска и чуждестранна музика. Под диригентството на Георги Патриков ансамбълът ще представи произведения, които са белязали негови постижения през годините. Централно място в програмата заема вокалния цикъл “Илюминации” от Бритън, вдъхновени от едноименната творба на Артюр Рембо, изпълнен от сопраното Симона Кодева.

На 23 ноември почитателите на камерната вокална музика ще се срещнат с изкуството на ансамбъла SUONOS ALBANICUS /Гласовете на Албания/. Талантливите изпълнители са възпитаници на Университета по изкуства в Тирана. Те, със специалното участие на сопраното Беса Лугичи, ще поднесат на публиката едни от най-значимите произведения на албанската култура, традиционната градска и народна песен, както и на художествената съвременна музика, представени с елегантност и вкус.

25 и 26 ноември са посветени на класическия балет с най-представителните заглавия от репертоара наДържавна опера – Стара Загора, ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА и ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО от Чайковски. За първи път в най-новата история на операта-домакин те ще бъдат представени в пълния си блясък – в съпровод на оркестър, под диригентството на Ивайло Кринчев.

На 27 ноември публиката ще се срещне с младите таланти в ГАЛА КОНЦЕРТ НА МАЙСТОРСКИЯ КЛАС НА КАЛУДИ КАЛУДОВ. Големият български тенор е натрупал и дългогодишна педагогическа практика в обучението на певци от България, Украйна, Полша, Финландия, Италия, Китай….

 

28 ноември е отреден заедно от най-значимите заглавия в оперната литература, което се играе сравнително рядко в България – ДАМА ПИКА от Чайковски на Държавна опера – Варна, в постановкана Вера Немирова. Именитата българска режисьорка представя решение в стилистиката на психологическата драма. Заедно с впечатляващата музика по класическия текст на Пушкин, постановката на “Дама Пика” носи и своите социални послания, съгласно които в света на богатите, един обикновен човек няма място и право на любов.

На 29 ноември Балет “Арабеск” ще гостува с най-новата си постановка – ТРИПТИХ /INFINITY, MARE CRISIUM, PART OF…/. Спектакълът събира в себе си идеите и творческата енергия трима водещи хореографи: Ангелина Гаврилова, Аршак Галумян и Филип Миланов. Те са дръзко владеещи изкуството на танца, чувствителни и бравурно устремени. В „Триптих“ тримата хореографи се характеризират уникален и колоритен език, базиран, както на съвременни танцови техники, така и на театрални методи. Спектаклите им вълнуват по деликатен начин, с физическа и емоционална дълбочина.

Финалът на Фестивала на оперното и Балетното изкуство – Стара Загора, на 2 декември, ще бъде поставен от Софийската опера и балет с най-новото българско заглавие в репертоара си – ЧИЧОВЦИ. Постановката е посветена на100 годишнината от рождението на Лазар Николов. Режисьорът акад. Пламен Карталов споделя, че воперата-сатира по едноименната повест на Иван Вазов и по драматизацията на Методи Андонов, пародията и ироничната характеристика се явява като стил на изразяване в аспектите на литературния и музикален език. И музиката, и текста, в контекста на времето, в което са написани, можем да наречем авангарден феномен.

По традиция фестивалът разгръща и богата съпътстваща програма. Основен акцент в нея е представянето на художествени творци в различна от обичайната им роля. На 17 ноември във фоайето на операта ще бъде открита изложбата живопис на МИЧО ДИМИТРОВ.

На 29 ноемвриИздателство “Сиела” ще представи Найден Тодоровкато автор на сборник с разкази ПОЛЪХ ОТ АНГЕЛИ.

С мисъл за детската аудитория и с препратка към премиерата на операта “Фауст” изложба от експонати – кукли, предоставени от публикатаМОЯТА КУКЛА-МОЯТ ПРИКАЗЕН  СВЯТ. Тя ще бъде специално представена във фоайето по време на антракта при откриването на фестивала на 17 ноември.

На18 ноември Издателство “Лист” и Боянка Арнаудова ще представят ЗЛАТНИЯТ ВЕК НА БЪЛГАРСКАТА ОПЕРА /Очерци за големите български оперни артисти/. Фокусът на представянето ще бъде и 100 годишнината на именития български оперен изпълнител Димитър Узунов, роден и израснал в Стара Загора.

Две събития с ретроспективен характер ще представят значими факти в националната култура. На 21 ноември ще бъде откритаретроспективната изложба 50 ГОДИНИ СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ, създадена от Къща-музей “Панчо Владигеров” и Международен фестивал “Софийски музикални седмици”. С фотоси се проследява историята на първия столичен фестивал. На 30 ноемврив залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески” в творческата среща 80 ГОДИНИ ТАНЦОВА ДРАМА “НЕСТИНАРКА” Лили Големинова ще представи изпълнители в знакови постановки на творбата от Марин Големинов: Калина Богоева, Вера Кирова, Снежана Дескова, Олеся Пантикина, Силвия Томова и Анелия Димитрова. Ще бъдат показани и уникални кадри от Златния фонд на БНТ.

Билетите за фестивала, с цени между 20 и 40 лв., са вече в продажба на касите на операта в Стара Загора, Сливен и Хасково, както и онлайн на адрес: https://operasz.bg/За улеснение на зрителите, организаторите предлагат и възможност за закупуване на карти: ИНТЕГРАЛ – 200 лева; БАЛЕТ –  90 лева; ОПЕРА И КОНЦЕРТИ  – 120 лева.