Иван Чолаков връчи Почетния знак на областния управител на старозагорския учен и изобретател проф. инж. Жеко Ганев

Иван Чолаков връчи днес Почетния знак на областния управител на старозагорския учен и изобретател проф. инж. Жеко Ганев, д.т.н.

Той е професор по електрофизика с две докторски дисертации по квантова електроника и нискотемпературна плазма. Има внедрени над 1200 разработки в областта на електронно-лъчевите технологии, лазерната локация, електрохимията. Проф. Ганев е предпочитан партньор за сътрудничество от изследователски институти и от фирми по целия свят – САЩ, Германия, Швейцария, Унгария. Още по-значими са неговите изследвания и заради факта, че всяко от тях е насочено към решаването на важни икономически и социални проблеми и всяко от тях има конкретно приложение в практиката. Пример в тази посока са и разработките му за борба с Ковид-19, за производство на зелена енергия от въглищните централи в комплекса „Марица Изток“. Има също така основен принос за „вкарването” на озона като работеща технология в България за дистанционно измерване на замърсителите на околната среда.

Проф. Жеко Ганев е носител на награда за иновации от националния конкурс „Сграда на годината” 2019. Тогава  неговата иновация беше високо оценена от научната общност. Носител е и на наградата „Стара Загора“ в областта „Наука и изкуство“.

Почетния знак му бе връчен по време на тържественото отбелязване на 30-ата годишнина от основаването на фирмата му – „Елфи-Тех“ ООД. Областният управител подчерта големия принос на старозагорския изобретател за развитието на българската наука и заяви, че хора като него могат да бъдат вдъхновение и пример на младото поколение.

На празника присъстваха зам. областният управител Стоян Стоянов, зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, представители на президентството, колеги и партньори на проф. Ганев, председателят на ТПП Стара Загора Олег Стоилов, учени и преподаватели.

Поздравителен адрес по случай годишнината от създаването на „Елфи-Тех“ проф. Ганев получи от президента Румен Радев.

Домакинът показа на своите гости някои от най-новите си разработки, които вече са патентовани и са свързани с производството на амоняк и метан.