Община Стара Загора плаща за увредени улици

Община Стара Загора ще дофинансира преасфалтирането на улици, заради мащабния ВИК ремонт. Само преди дни пред сградата на Водоснабдяване, старозагорци изразиха несъгласие с начина, по който се изпълнява мащабния воден проект в града.

Основните причини за протеста бяха замърсяването на водата и въздуха, многото затруднения, които причиняват изкопните дейности и липсата на организация на движение, както и липсата на контрол над изпълнителите. Недоволството не е насочено към самия проект, който трябва да подобри живота на старозагорци, а към самото изпълнение.

“Общината ще дофинансира преасфалтирането на улиците, защото те ще бъдат съществено компрометирани от строително-ремонтните дейности”, обясни пред градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров. И призна, че е безсилен срещу проблема със запрашаването. “При такива ремонти няма как да не се понижи качеството на живот поне за кратко време. Направили сме план за мащабното възстановяване на наземната инфраструктура от пролетта на 2023 година”, каза кметът. И поясни, че средставата за възстановяване на инфраструктурата ще бъдат заделени от общинския бюджет.

Вече има констатирани нередности в изпълнението на ВиК проекта. Сред тях са неправилно поставяне на новите тръби, повторно разкопаване на улични участъци и непоследователна работа. “Общината ще откаже разрешения, ако се продължава по същия начин нещата. Работата трябва да се върши последователно и да се възстановяват правилно участъците, качествено, не бива да се допускат проблеми при изкопните дейности и полагането на тръбите”, коментира Живко Тодоров.