Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж, влязъл през нощта в жилището на възрастни хора, за да търси пари и вещи

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем Т. Т. на 40 г. за това, че на 09.09.2022 г. в гр. Стара Загора е влязъл нощем – около 02.30-03.00 ч., в чуждо жилище – апартамент, собственост на съпрузи – жена на 80 г. и мъж на 85 г., като е употребил за това сила – натиснал с ръце и отворил прозорец на стая, и ловкост – покатерил се последователно на покрива на обществена сграда по предпазна метална решетка на прозорец на апартамент и оттам до прозореца на жилище – престъпление  по чл.170  ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 09.09.2022 г. в полицията е получен сигнал от граждани, живущи в 8-етажен жилищен блок в гр. Стара Загора, че неизвестни лица се катерят по фасадата на сградата, като се захващали по металните решетки на терасите. Опасенията на гражданите били, че са се насочили към апартамент на втория етаж, където живеели възрастни хора – жена на 80 г. и мъж на 85 г., семейство. Двамата били трудноподвижни. При пристигането си полицейските екипи установили, че в дома на възрастните хора на втория етаж бил влязъл непознат мъж, за когото е установено, че е Т.Т. Той започнал да тършува в стаите. От шума мъжът се събудил, успял да стане, а след него и жената. Те попитали Т.Т. какво прави в жилището, при което той им отвърнал да си мълчат, продължил да търси пари и вещи, след което бутнал мъжа на земята и отишъл на терасата. Успял да прескочи към съседна сграда и избягал. Т.Т. е бил обявен за издирване и на 19 октомври 2022 г. установен и задържан от полицията. В жилището не са установени липси на пари и вещи. 

Видно от приложената криминалистическа справка Т.Т. има участие в множество кражби, като след извършване на деянията се е укривал.  Той е бил осъждан на „лишаване от свобода“ и последното наказание от 1 г. и 6 м. е изтърпяно през юни 2022 г. След привличане в качеството на обвиняем, с постановление на наблюдаващия прокурор, Т.Т. е задържан за срок до 72 часа.

На 20 октомври 2022 г. Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Т.Т. и то бе уважено.