Старозагорската опера – домакин на третото издание на Международния хореографски конкурс “Linkage”

LINKAGE е международен хореографски конкурс за съвременни хореографски миниатюри с продължителност от 5 до 12 мин. В предварителната селекция са кандидатствали 130 хореографи от Азия, Европа и САЩ.

Във финала на конкурса на 30 октомври на сцената на Държавна опера – Стара Загораще представят своите продукции 9 от общо 11 селектирани хореографи от САЩ, Италия, Украйна, Унгария, Нидерландия, Испания, които ще пристигнат заедно със своите изпълнители. Предвидени са 4 награди: първа и втора награда, награда за най-добър изпълнител и награда на публиката. Председател на журито е примабалерината и художествен ръководител на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова. Членове: Ангелина Гаврилова – хореограф, Вилислав Прагер – пърформър, съосновател на “Антистатик”- фестивал за съвременен танц и пърформанс, Живко Желязков – хореограф, съосновател и артистичен директор на танцова компания “Дерида”.

В първата конкурсна вечер на 30 октомври от 19.00 часа зрителите ще могат да видят авторските хореографии на номинираните финалисти и да изберат своя фаворит за наградите за най-добър изпълнител и на публиката.

На 31 октомври от 19.00 часа ще се състои Заключителната танцова гала вечер, на която ще бъдат обявени наградите и ще бъдат представени изпълненията на наградените, както и на гост-изпълнители.

Идеята за конкурса се появява спонтанно по време на пандемията през 2020 г. Създателите му са Филип Миланов и Валери Миленков, които са и основатели на Танцова компания Стрийм Денс, а Филип е и нейн артистичен директор. Подкрепен от Министерство на културата Международният хореографски конкурс „Linkage“ се превръща в един от най-мащабните и значими проекти на Стрийм Денс.

Първите две издания се осъществяват онлайн, както и с прожекция на живо – видео материалите на селектираните хореографи се прожектират на Сцена Дерида в гр. София, а събитията са отворени за малък брой зрители, спрямо задължителните ограничения поради пандемията.

Още при зараждането на идеята за конкурса целта на Танцова компания Стрийм Денс е да го превърне в мащабно международно събитие. Третото издание, което за първи път ще се проведе на живо в Държавна опера – Стара Загора, ще посрещне 9 хореографи – финалисти в конкурса, които са селектирани сред повече от 130 кандидатури от цял свят.

Международният хореографски конкурс „Linkage“ е единствен по рода си форум в границите на страната ни. Международният интерес се увеличава с всяко изминало издание. Конкурсът привлича хореографи на високо професионално ниво, а много от тях са вече носители на други престижни международни награди за съвременен танц. „Linkage“ развива танцовата сцена в България, привличайки голям брой професионалисти в сферата на съвременния танц и пърформанс, а също така допринася с това, че представя на публиката световно известни имена в рамките на една конкурсна вечер.