Община Стара Загора участва в ежегодната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии

Община Стара Загора взе участие в ежегодната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), която се проведе в края на изминалата седмица в Благоевград. Началникът на отдел „Инвестиции” на Общинска администрация Росица Райкова  представи най-важните фактори определящи Стара Загора като атрактивна бизнес дестинация, както и успешната колаборация с Тракийския университет при привличането на IT компании.

„Дали Стара Загора може да се определи като бизнес дестинация – следва да попитаме бизнеса. Общината залага на икономическата логика и какво всъщност е от значение за инвеститорите. Специално за високотехнологичния сектор – все още ниските разходи за труд, в сравнение с останалите големи градове, ни правят привлекателни. Оперативните разходи, в които се включва наемането на офис помещения – също е относително по-евтино в сравнение с градове, където има значителна концентрация на компании от този бранш. Не на последно място, като много важен компонент за привличане на бизнеси от всякакъв сектор, е фактът, че в Стара Загора има човешки капитал и наличие на таланти. Хората са ни най-голямото богатство и постоянно инвестираме в тях и тук не визирам само Общината. Крачка напред в тази посока дадоха новата гимназия по компютърни науки и математически анализи и специалностите в Тракийския университет с тази насоченост”, сподели Райкова по време на събитието.

Миналата година, домакин на конференцията на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии беше Община Стара Загора с темата „Експанзия на индустрията на знанието на регионално ниво”. Събитието събра на едно място над петдесет фирми – представители на едни от най-големите технологични компании в България. По време на него се дискутираха фактори и мерки, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на нови работни места, както и темата за пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво.