Европейците са сериозно обезпокоени за качеството на въздуха

Според специално проучване „Евробарометър”, европейците са обезпокоени от последиците от замърсяването на въздуха за здравето и околната среда. Повечето от анкетираните също така считат, че промишлеността, публичните органи и работодателите трябва да направят повече за подобряване на качеството на въздуха.

Повечето европейци смятат, че в техните държави различни заболявания, като респираторни заболявания , астма и сърдечносъдови болести, са сериозни проблеми, дължащи се на замърсяването на въздуха. Европейците са обезпокоени и от екологичните проблеми, които замърсяването на въздуха причинява във водните обекти, като например подкиселяването и еутрофикацията. Подкиселяването (повишаване на киселинността на водата) и еутрофикацията (прекомерно количество хранителни вещества във водата, което предизвиква силен растеж на водорасли, водещ до задушаване на другите организми) са сред основните последици от влошаването на качеството на водата. Почти половината от респондентите са на мнение, че качеството на въздуха се е влошило през последните десет години .Голяма част от анкетираните мислят , че големите промишлени обекти, производителите на енергия от изкопаеми горива, публичните органи и работодателите не правят достатъчно за подобряване на качество на въздуха.

Мнозинството също така смятат, че домакинствата правят достатъчно. Вероятността през тази година респондентите да са предприели самостоятелно някои действия за намаляване на емисиите е по-голяма, отколкото през 2019 г. Най-често срещаните действия, за които съобщават европейците, са използването на обществен транспорт или велосипед и ходенето пеша.