Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама мъже, обвинени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на високорискови наркотични вещества

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 31-годишния Т. Г. и на 30-годишния Е. С.

Всеки един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за това, че:

за времето от неустановена дата на 2021 г. до 21/22.10.2022 г., на територията на Община Стара Загора, се сговорили помежду си да извършат в страната престъпления (участие в организирана престъпна група, създадена с цел отглеждане на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона правила и държане на наркотични вещества, с цел разпространение, в големи размери), за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага;

на 21/22.10.2022 в село, находящо се в община Стара Загора, като съизвършители и в съучастие помежду си, без надлежно разрешително, преработвали и държали високорискови наркотични вещества с цел разпространение – коноп /марихуана/ с общо тегло 12 580 грама.

На 31-годишния Т. Г. е повдигнато обвинение и за това, че на 21/22.10.2022 г. в село, находящо се в община Стара Загора, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – коноп /марихуана/ с тегло 100,7 грама.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че от всички събрани доказателства е налице обоснованото предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, в които са обвинени. Въпреки положителните им характеристични данни, съдът счете, че Т. Г. и Е. С. са обвинени в извършени тежки умишлени престъпления, които са с висока степен на обществена опасност – в домовете си държали, сортирали и обработвали марихуана (12 580 грама на стойност 75 480 лева), като за тази дейност привличали и други лица, включително и ученици. Въз основа на данните за престъпната им дейност, съдът прие, че е налице реална опасност същите да извършат други престъпления.С оглед на фактите, съдът прецени, че единствената адекватна мярка за неотклонение по отношение и на двамата обвиняеми, която би изпълнила целите на закона, е най-тежката „Задържане под стража“.

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.