Отличие за изложбата ,,La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете“

Награда за институции, представящи атрактивен и оригинален проект, спечелиха Национален исторически музей и Исторически музей ,,Искра“ – Казанлък, в „Панаир на музейните изложби“, който се проведе в Театрален комплекс „Доходно здание“ в Русе . Наградата е за мобилната изложба, в категорията Съвместни изложби – ,,La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете.

Експозицията проследява пътя на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розовото масло от първите му капки, до превземането на световните пазари през XIX в. Интересен акцент в експозицията е възстановка на дървения щанд на един от пионерите в розопроизводството – Кънчо Шипков от Казанлък, с който той е представял продукцията си на изложението в Чикаго през 1893 г. – изложението, за което пише Алеко Константинов.

Изложбата дава възможност всеки да се докосне до истински маслодайни рози и да научат каква е връзката между дестилацията на розово масло и варенето на ракия.

Сред експонатите е двестагодишен съд за съхранение на розово масло, чието съдържание в наши дни би струвало 700 000 евро.