260 домакинства в Стара Загора подменят печките на твърдо гориво

Над 260 домакинства в Стара Загора са одобрени в първия етап от основната фаза на Интегриран проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” – LIFE-IP Clean Air за подмяна на печките на твърдо гориво с нови, по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ. Това съобщи за БТА началникът на дирекция „Транспорт, чистота и екология” Росица Копривчина.

От Общината допълниха , че кандидатствалите и получили одобрение трябва до 4 ноември да подпишат своите договори. От думите ѝ стана известно, че вече има избран изпълнител за доставка на новите уреди за подмяна на печките за отопление от твърдо гориво на пелети и предстои да бъде подписан договор с него. Началникът на дирекцията “Транспорт, чистота и екология” посочи, че има подписан договор и с фирма изпълнител за желаещите да преминат към отопление на газ, но домакинствата трябва да бъдат готови.

Всеки от одобрените кандидати за участие ще получи безвъзмездно доставка и монтаж на новото отоплително оборудване. Безплатен ще бъде и транспортът на демонтираното съществуващо оборудване, работещо на дърва/въглища и предаването му за рециклиране. Програмата включва още петгодишна гаранция и гаранционен сервиз на доставените и монтирани нови уреди, при условие на спазване от страна на одобрения кандидат на изискванията за правилна експлоатация, поддръжка и годишна профилактика. Заложен е и годишен технически профилактичен преглед на доставеното ново отоплително оборудване – еднократно в периода след първия отоплителен сезон и преди втория. Одобрените кандидати ще получат още инструкции за експлоатация и поддръжка, както и обучение при доставката.

Предстои отново да се обяви покана за участие в основната трета фаза на проекта, който се изпълнява с финансовия принос на Програма LIFE на Европейския съюз. По него се предвижда близо 1000 домакинства да се възползват от възможността за подмяна на уредите за отопление. Общата стойност на проекта за община Стара Загора е 1 484 758 евро.

„Очакваното намаление на емисиите на ФПЧ10 – фини прахови частици, в Стара Загора след подмяна на уредите е в размер на 14 тона/годишно”, обясни още Копривчина. Тя е категорична, че се наблюдава устойчива тенденция към намаляване на броя на превишенията на средноденонощните концентрации и средногодишните стойности на ФПЧ10.

Копривчина припомни, че в пилотната фаза на проекта 63 домакинства в Стара Загора получиха безвъзмездно нови, по-екологични отоплителни уреди на горивна база пелети или природен газ.