Музика без граници в Старозагорската опера в Деня на народните будители

Симона Кодева, Мирослав Георгиев и Паулина Захариева по следите на българската песенна класика 

Първият концерт ЗАВРЪЩАНЕ от цикъла МУЗИКА БЕЗ ГРАНИЦИ в програмата на новия камерен сезон на Старозагорската опера ще се състои в деня на Народните будители 1 ноември, от 19.00 часа. Сопраното Симона Кодева, пианистът Мирослав Георгиев и концертмайсторката Паулина Захариева са подбрали богата програма от песни и инструментални пиеси от съкровищницата на българското песенно творчество. Зрителите ще имат възможността да чуят авторски песни и обработки на емблематични български народни песни. За първи път ще прозвучи и авторската песен на пианиста Мирослав Георгиев „Сън” по текст на Пейо Яворов. Необикновената и много лична и сантиментална среща с творчеството на гениалните български композитори Добри Христов, Димитър Петков, Панчо Владигеров, Парашкев Хаджиев, Георги Златев-Черкин, Любомир Пипков очароват сопраното Симона Кодева и тя се запалва да възкреси песенните им бижута. Избира 20 песни и пиеси, които да сподели с публиката.

Ето какво още разкрива Симона Кодева броени дни преди вълнуващата премиера на концерта „Завръщане” на 1 ноември:

„Подготвяйки рецитала си с произведения от български композитори, аз се върнах много, много назад – в студентските години.Тогава бе и първият ми досег с нея -българската песен (музика). Но като че ли бях твърде млада, незряла, със скромен житейски и професионален опит и не успях да се потопя в дълбините ѝ, да усетя въздействието ѝ, да изпитам върховна наслада и опиянение.  Сега, обаче, натрупала зад гърба си значителен репертоар от произведения на чуждестранни композитори, аз се срещам отново с родните автори и преоткривайки тяхното безценно творчество, съм изпълнена с огромна любов, гордост и признателност. За мен българските песни са изблик на човешки чувства, които фино преплитат в себе си тъга, възторг, копнеж, радост, мъка…Те са откровение на душата, магия, която омайва, сила, която покорява…Едните са създадени в непосредствена близост до народната песен, другите носят повишена чувственост, широка напевност,чиято тема за изпепеляващата любов е водеща. 

От друга страна чрез заглавието “Завръщане” искам да отправя послание да ценим повече българската музика, да се гордеем с нея,тя да присъства неотлъчно в репертоара на младите изпълнители, както и в афишите на всички културни институти.”

СИМОНА КОДЕВА е родена е в гр. Бургас. През 2004 г. се дипломира като магистър  (специалност-класическо пеене) в НМА „Проф.  Панчо Владигеров“ в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. През 2003 г. специализира в лятната международна академия Прага-Виена-Будапеща при проф.Надежда Книплова. Има лауреатско звание от конкурсите:  2002г.-Академичен конкурс “Парашкев Хаджиев“(3-та награда);  2004г. -Академичен конкурс „Любомир Пипков“ (2-ра награда); 2005г.-Международен конкурс за млади оперни певци „Пълдин“(награда на публиката); 2006г.-Национален конкурс „Христо Бръмбаров“ (награда за българска песен); 2008г.-Международен конкурс за Германска и Австрийска музика (1-ва награда); 2009г.-Втори Национален конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“(специална награда за модерна ария).

Стипендиант е на фондация  Райна Кабаиванска. Участвала е в майсторските класове на Христина Ангелакова (2007), Елена Филипова(201, 2012) и Веселина Кацарова (2019). 

През юни 2006 г. дебютира на сцената на   Софийската Национална Опера в ролята на Царицата на нощта от операта „Вълшебната флейта“ на В.А.Моцарт. Регистрирала е участия с по-голямата част от симфоничните оркестри и във всички оперни театри в България. Гостувала е в постановки и концерти в Германия, Франция, Англия, Нидерландия, Швейцария, Южна Корея и др. От декември 2021 година е солистка на Държавна опера-Стара Загора. В репертоара на певицата влизат ролите: Деспина от „Така правят всички”, Церлина от „Дон Жуан”, Сузана от „Сватбата на Фигаро”, Блонда, Констанца от „Отвличане от сарая” на Моцарт, Адина от „Любовен еликсир” на Доницети, Неда от „Палячи” на Леонкавало, Виолета от „Травиата”, Оскар от „Бал с маски” на Верди, Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети, Орест от „Хубавата Елена” на Офенбах, Щаси от „Царицата на чардаша”, Лиза от „Графиня Марица” на Калман, Валансиен от „Веселата вдовица” на Лехар, Елайза Дулитъл от “Моята прекрасна лейди” на Фредерик Лоу, сопрановата партия от „Кармина Бурана” на Карл Орф и др.

ПАУЛИНА ЗАХАРИЕВА е завършила НУМСИ”Христина Морфова” през 1984 г. и НМА”Проф.Панчо Владигеров” през 1989 г. – магистър специалност „цигулка”.  През 1989 г. започва работа като преподавател по цигулка в НУМСИ”Христина Морфова”, от 1996 г. е в оркестъра на Държавна опера-Стара Загора, от 2010 г. е концертмайстор.

МИРОСЛАВ ГЕОРГИЕВ завършва Национална Музикална Академия „Проф. П. Владигеров” със специалност пиано, степен магистър, в класа на проф. Даниела Андонова, и специалност дирижиране в класа на проф. Ивайло Кринчев. През 2005 г. завършва и втора магистърска степен по пиано в Университета на Южна Флорида, САЩ. Благодарение на многобройните му контакти с артисти както от източната, така и от западната школа, Мирослав Георгиев получава задълбочени, комплексни познания по клавирна техника и интерпретация. В допълнение към това, значителният му опит в най-различни сфери на музиката (камерна музика, оркестрово дирижиране, съпровод и корепетиция, пеене и дори поп музика) му дава универсален поглед и разбиране на практически всички музикални епохи и стилове.

Мирослав Георгиев е носител на награди от национални и международни конкурси, между тях: „Албер Русел” – София, „Карл Филч” – Сибиу, „Димитър Ненов” – Разград и др. Активната му концертна дейност в последните години включва рецитали, концерти, записи и участия във фестивали в България, Австрия, Франция, Люксембург, САЩ и Бразилия, както като солист така и като участник в камерни състави, а също и като диригент. През 2002 г.  Мирослав Георгиев изнася рецитал в къща-музей Дебюси, в Париж, като част от наградата за най-добро изпълнение на френска пиеса на конкурса „Албер Русел”. Работата му като солист, камерен музикант и корепетитор на най-различни инструменти и гласове заслужва признанието и възхитата както на публиката, така и на критика в Европа, САЩ и Бразилия.

Мирослав Георгиев прави дебюта си като диригент на голяма сцена през 2020 г. с представянето на камерните опери „Любов” и „Ревност” от Албена Врачанска на фестивала „Софийски музикални седмици”.