Застрашените видове у нас не са добре защитени

Популациите на редица застрашени животински видове в България са изложени на риск, гласят заключенията от първото мащабно проучване за размера на закононарушенията срещу дивата природа у нас, подготвено от Фонда за опазване на дивата природа  въз основа на официална информация, получена от ресорните институции. 

Резултатите от изследването сочат, че в рамките на пет години контролните органи са регистрирали едва 2818 пострадали диви животни. Повечето от тях са птици , следвани от бозайници и влечуги. За сравнение, двата най-големи рехабилитационни центъра за диви животни у нас са регистрирали в пъти повече ранени животни.

Данните обхващат периода между 2016 и 2020 г. и са събирани от официални източници, сред които районните и областните прокуратури, регионалните инспекции по околна среда и води, както и дирекциите на трите национална парка у нас.

  • Голяма част от засегнатите бозайници са от разред прилепи. У нас живеят 33 от 35-те европейски вида прилепи. Сред най-големите заплахи за тяхното оцеляване е изчезването на естествените им местообитания. Причина за това е безпокойството, което се причинява при инфраструктурни проекти по време на хибернацията им, също и премахването на стари, кухи дървета, в които те живеят. Друг проблем са пестицидите, които ги тровят чрез основната им храна – насекомите.
  • При влечугите най-често става дума за сухоземни костенурки. Притеснителен при тях е размерът на човешката намеса. Те биват вземани от дивата природа и отглеждани като домашни любимци или атракция в заведения. Понякога стават жертва и на пътен трафик.
  • Най-голям брой засегнати екземпляри има сред птиците. Основните рискове са свързани с отстрел, отравяне, унищожаване на гнезда, както и пътен трафик. Има информация и за групи от птици, станали жертва на птичи грип.