Опровержение от “Мини Марица-изток” ЕАД

Във връзка със спекулации в някои медии, изпълнителният директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Илза Чинкова не е привлечена като обвиняема.

Инж. Чинкова пое поста изпълнителен директор на най-голямото въгледобивно дружество в страната в началото на годината и резултатите за деветмесечието са показателни за свършената работа – с добрата организация и по-високият добив на въглища,  отчетената печалба  в размер на над 61 млн. лева,  а добитите въглища са с над 8 млн. тона повече в сравнение със същия период на миналата година.

Под нейното ръководство, с ефективни икономически действия, в съответствие с нормативните изисквания и строга финансова дисциплина, дружеството е във финансова стабилност, стартиран е инвестиционния процес, който беше блокиран през последните години, за да бъде осигурена устойчивост и дългосрочна работа на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

За първи път в 70-годишната история на „Мини Марица-изток“ ЕАД, тази година бе сключен договор за износ на въглища за Република Сърбия. Договорът е в съответствие с националното и международното законодателство, преди подписването му е одобрен от „Български енергиен холдинг“ ЕАДи министерство на енергетиката на Република България. Интересите на дружеството и на страната са защитени.

Приоритетите на ръководния екип на дружеството са насочени към развитието на „Мини Марица-изток“ ЕАД в съответствие с действащото законодателство, така че да продължи да бъде гарант за националната сигурност и енергийната независимост на Република България.