61 милиона лева печалба за деветмесечието отчита “Мини Марица -изток” ЕАД

61 милиона лева печалба за деветмесечието отчита държавната “Мини Марица -изток” ЕАД, съобщи изпълнителният директор Илза Чинкова. Резултатът е рекорден на фона на 18 милиона лева загуби за 2021-ва година. Това е благодарение на по-добрата организация на работа и по-високия добив на въглища. Дружеството е във финансова стабилност, няма задължения към контрагенти.

Един от значимите приоритети за развитие на дружеството са финансова и икономическа стабилност чрез ефективни икономически действия в съответствие с нормативните изисквания и реализиране на инвестиционни програми за поддръжка на мощностите.

От началото на годината до края на месец септември включително са добити 25 407 139 т. въглища, което е с 8 035 810,75 млн. тона въглища повече в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се рекорден за историята на дружеството добив от 30-35 млн. тона за 2022 г.

“Вече ги имаме рекордните резултати. Деветмесечието ни приключва с 61 млн. лв. печалба, което при положение, че в края на м.г. завършихме с 18 милиона загуба мисля, че така е доста сериозен резултат. Очакваме може и да се увеличи печалбата до края на годината. Добивът ни е също рекорден”, добавя Илза Чинкова.

Закъснението по откривка се дължи на блокираната инвестиционна програма през последните години. Въпреки трудностите в момента, ръководният екип на “Мини Марица-изток” ЕАД предприема необходимите коригиращи действия и прави всичко възможно, за да стартира инвестиционния процес, намират се решения за оптимизация на работата и по-добри възможности за инвестиции, за да се подсигури работата в следващите години.

Дружеството изпълнява всички свои задължения при спазване на финансова дисциплина и действащата нормативна уредба, като е гарант за сигурността на енергийната система на страната с ритмично подаване на въглища.